torsdag, september 05, 2013

Tortano



Tortano - ett bröd från Neapeltrakten bakat på vete och durum fyllt med, ja, vad du nu önskar. Sjukt fluffigt, gott och onyttigt! kommer helt klart att göra det fler gånger. Jag fyllde mina med skinka/ost och chevre/honung/valnötter. Jag hade min deg rätt lös, samma mängd mjöl som i receptet men testa dig fram.

  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 2 1/2 dl durumvetemjöl
  • 4 dl vetemjöl special 

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
  2. Blanda i durumvetemjöl och sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycker du ut all luft.
  5. lägg ut valfria ingredienser som du gillar som fyllning.
  6. Pensla yttersta kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs den under bakduk i cirka 30 minuter.
  9. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 20–25 minuter och låt det svalna på ett brödgaller.

2 kommentarer:

  1. Mmmm!! Måste prova. Tack så mycket =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göre! Du kommer gilla det ;)

      Radera